Ugrás a tartalomhoz

A Tisza nevében - dokumentumfilm

Ljasuk Dimitry eddigi legismertebb filmje „A Tisza nevében” négy országban került TV sugárzásra és az online megjelenésekkel együtt több mint 1,5 millióan nézték meg

A tiszai hulladék helyzetet bemutató, négy országban forgatott  dokumentumfilm 2021-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját.

A Tisza nevében szinopszis

Folyóink szennyezése és a probléma megoldása sürgető feladat lett a világnak. A Tiszát érő hulladékszennyezés élhetetlenné teszi a folyó élővilágát. Viktor Bucsinszky és Franz Béla kárpátaljai környezetvédők, akik a hulladékprobléma enyhítésére apró szelektív udvart nyitottak. A rendező személyesen kíséri végig hétköznapjaikat, majd rávilágít az emberi felelősségre és megmutatja a természetben történt pusztítást egészen a Tisza forrásától a Fekete-tengerig. Feltárja a problémát, megoldást keres és mutat.

A dokumentumfilm előzetese:

"A Tisza nevében" dokumentumfilm megtekinthető Ljasuk Dimitry youtube csatornáján itt… 

 A film hatása

"A Tisza nevében című filmem egyik fontos célja az volt, hogy gondolkodásra és változtatásra késztessem a lakosságot, szervezeteket és a döntéshozó politikusokat. Boldoggá tesz, hogy a film üzenete elért az emberekhez és tettek követték azt… a Tisza nevében." - Ljasuk Dimitry


A film megjelenését több tucat civil és állami szemétgyűjtés követte Kárpátalján. Az ukrán Környezetvédelmi Minisztérium levélben tájékoztatota a rendezőt a fejleményekről és cselekvési tervekről. A kárpátaljai vízügy 40 nagy szeméttorlaszt számolt fel a Borzsán. Az ukrán média felkapta a filmet és az ország legnagyobb TV csatornája elutazott Magyarországra és helyszíni riportot készített a Tiszát érő szennyezésről. A nyomás hatására a rahói szeméttelep és a Tisza közé terelőgát megépítését kezdték meg az ukrán szervek.

A film két főszereplőjének azóta közel 20 000 USD adományt gyűjtött össze Dimitry, hogy folytatni tudják a tevékenységüket. A film apropóján négy ország politikusainak és szakemberei részvételével nemzetközi konferenciát rendeztek. Több tucat kárpátaljai iskola beépítették a tananyagba a filmet. Az ukrán hatóságok a kis szelektív udvarok támogatására külön forrásokat különítettek el, melyekre ukrán és magyar szervezetek, vállalkozók pályázhatnak Kárpátalján.

A németországi Coburg városa 220 nagyméretű kukát ajánlott fel a filmben szereplő két kárpátaljai önkéntesnek, amiket 2021. nyarán személyesen vitt el a rendező Beregszászra (film róla itt ››) A film ukrán nyelvű szinkronizált változatát egy országos ukrán és egy kárpátaljai TV csatorna is sugározta. A budapesti Ukrán Nagykövettség megerősítette Dimitrynek, hogy a film eljutott Ukrajna elnökéhez.

"A film elkészülte után a két főszereplővel jó barátságot kötöttem. Amikor csak tudom meglátom őket és persze a Tisza forrását is."