Ugrás a tartalomhoz

A rendezőről - Ljasuk Dimitry

Ljasuk Dimitry (Leningrád, Szovjetunió, 1978.08.12.) Magyar-ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember.

Elsősorban rövidfilmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert alkotó újnak számít a filmes szakmában. Stílusa, látásmódja eltér a megszokottól, a vlog és dokumentarista stílust egyesíti a klasszikus természetfilmek és művészfilmek stílusával. Független filmesként semmilyen támogatást nem vett igénybe, filmjeit maga írja, fényképezi, rendezi, narrálja és vágja. A filmezést autodidakta módon tanulta meg.

Első rövidfilmjét 2018-ban mutatta be, amely a Magyarországon található  mesterséges víztározóról a Tisza-tóról szólt. Azóta 12 rövidfilmet készített. A Tiszával való szoros kötődését édesapjának köszönheti, akivel rengeteg időt töltött a folyón. A forgatásokon szembesült a folyót érintő hulladékproblémával, amivel kapcsolatosan külön filmeket készített, hogy edukálja és felnyissa a lakosság és döntéshozók figyelmét. 

13-ik filmje "A Tisza nevében" (2021.) dokumentumfilm hozta el a nemzetközi ismertséget számára. Négy országban került TV sugárzásra és az online megjelenésekkel együtt több mint 1,5 millióan nézték meg. A tiszai hulladék helyzetet bemutató, négy országban forgatott  dokumentumfilm 2021-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját.

 

Első mozifilm:

Első nagyjátékfilmjét a Jóreménység-szigetet 2022. november 17-én mutatta be a magyar mozikban. Filmkritika itt ››
_
A Jóreménység-sziget 2023. tavasszal kerül nemzetközi bemutatásra, angol szinkronnal és 14 nyelven felirattal.
Első filmjének forgatásán a Tisza-tavon, 2018-ban
Úgy gondolom a mai modern ember eltávolodott a természettől. Azért kezdtem el filmezni, hogy újra összehozzam őket filmjeimmel.

Filmjeit Youtube és Facebook csatornáin publikálja, emellett több hazai és külföldi TV csatorna is műsorra tűzte azokat.