Ugrás a tartalomhoz

Jóreménység-sziget film háttere

2020-ban, a pandémia kirobbanásától kezdve valóban a szigeten élt a rendező és a Tisza-tó teljes területén forgatott. A filmben megjelenő budapesti jelenetek és a gyermekkori visszaemlékezések pedig a szigeti életet követően kerültek felvételre.

"Álomként indult, valósággá vált. Bár eddig természet és dokumentumfilmeket készítettem, mindig is az volt álmom, hogy nagyjátékfilmeket, művészfilmeket készítsek. Több mint két éve határoztam el a szigeten, hogy első nagyjátékfilmem az ott megtapasztalt élmények és gyermekkori visszaemlékezések alapján készítem el. A kunyhóban írtam meg a forgatókönyvet, amit persze a természet és az élet átírt, de mindezeket adaptáltam a filmbe is. Emellett a Jóreménység-sziget fiktív elemeket is tartalmaz, így tettem kerekké és filmessé a történetet."

A forgatás során a legnagyobb kihívást az időjárás szeszélye, a vizes körülmények és a nomád körülmények jelentették. Az operatőri munkán kívül az is nagy kihívás volt, hogy magát az építményeket, kertet is Dimitry készítette el. Ezek mellett az olyan hétköznapi rutin tevékenységek is kihívást jelentettek, mint a mosogatás, mosás, főzés, takarítás - mindezek gépek nélkül.A forgatás 2020. márciusától 2021. októberig tartott, majd a vágással, természet és élővilág hangfelvételek készítésével és utómunkával folytatódott. 

"A Jóreménység-sziget nem természetfilm, hanem a természetben játszódó kalandfilm, monodráma. Emellett nagyon fontos volt számomra, hogy szépen szólaltassam meg a Tisza és az élővilág hangját. De egyszerre nem tudtam mindent felvenni. Így “karantén” után egy évvel később újra felkerestem a filmben szereplő helyszíneket és külön hangfelvételeket készítettem, hogy minden hang valóban a Tisza-tóról származzon, a békáktól, a madarakon át a hullámzás, vagy akár a szél hangjáig. De nem csak a Tiszán készítettem felvételeket, hanem a városban is - a filmből kiderül, hogy miért."

A film első vágatát 2022. májusában mutatta be a Nemzeti Filmirodának a rendező, hogy a film korhatár besorolást kapjon, illetve kiderüljön, hogy megfelel-e a film tartalma, minősége az ART besorolás alapelveinek. 

A Jóreménység-sziget film ART besorolást kapott a Magyar Filmirodától, így hivatalosan és nemzetközileg is ART filmnek minősülő alkotás.

A forgatott anyag feldolgozását, majd a film vágását 2021. novemberétől kezdte meg Dimitry és ez a folyamat egészen 2022. augusztusig tartott. Ekkor jött az első nagy mérföldkő, a film tesztelése.

A tesztvetítésre a Tisza-tó partján az abádszalóki strand kertmozijában került sor 2022. augusztus 12-én, ahol egyszerre 1000 néző volt kíváncsi a filmre. Rendkívül pozitív fogadtatásra lelt, de még nem volt kész. Dimitry a teszt nézők kérdőíves megkérdezése után további módosításokat hajtott végre, majd megkezdte a végső képi és a hang utómunkát. Végül 2022. októberére készült el a film. 
Különleges időszak volt ez az életemben, aminek maga a film lett a gyümölcse

"A magány megélése, elvonulás, kiszakadás a rohanó világból, a természetben való lét mellett intenzív alkotói és tanulási folyamat is volt. Benne van a szívem és mindaz amit Édesapám hátrahagyott nekem és mindaz amit a Tiszától kaptam."

A Jóreménység-sziget független filmalkotás. A rendező nem élt semmilyen állami vagy üzleti támogatással és a film nem tartalmaz semmilyen fizetett termékmegjelenítést.